Hopp til innholdet Logg inn
Jente med hodet ut av bilvindu
Er du klar for bilferien? 

Sikker sommerkjøring

Vi gir deg 8 tips til hvordan du får en sikker tur på veien i sommer.

Har du tenkt å dra på bilferie i sommer? Før du kjører av gårde på vei til nye eventyr og opplevelser, har vi noen gode råd til deg.

8 tips til en trygg biltur

1. Ta turen innom verkstedet før du drar på tur

Fullastet bil, varmt vær og mange timers kjøring i strekk, er en voldsom belastning på bilen. Det er ikke gøy å stoppe midt i en bilkø i Tyskland eller at radiatoren koker midt på Hardangervidda. Motorstopp og mekaniske skader forhindres som regel dersom du sørger for at bilen din blir sjekket før du drar.

2. Sjekk lykter og dekk

Sjekk lyktene på bilen din, og se over dekkene. Dekkmønsteret må være minimum 1,6 mm, men ekspertene anbefaler at du bytter dekk ved 3 mm. Og glem for all del ikke reservehjulet eller punkteringsskum.

3. Pakk smart - tenk vektfordeling 

Pakk fornuftig når du skal på tur. Takboksen skal kun brukes til lette ting. Tung bagasje må plasseres lavt og så langt frem som mulig. Tenk at det skal være minst mulig forflytninger ved oppbremsing, for løse ting kan fort skape mye skader. 

4. Ha en realistisk plan - ikke stress

Ifølge Trygg Trafikk, er høy fart en medvirkende årsak til rundt halvparten av dødsulykkene ved norske veier. Husk at du har ferie - det er helt unødvendig å stresse. Beregn kjøretiden med en realistisk hastighet når du planlegger turen. Da får du til både pauser og uforutsette trafikkforhold.

5. Ta vare på barna 

Ingenting er mer stressende enn skrikende barn i baksetet. Planlegg turen slik at alle får det hyggelig. Drikkevarer, snacks og spill er sikre vinnere. Eller hva med å høre på en lydbok som hele familien kan kose seg med? 

6. Lås bilen når du forlater den 

Lås alltid dører og bagasjerom dersom du forlater bilen. Må du legge igjen verdisaker, husk å sikre at disse ligger i lukket og låst hanskerom eller separat låst bagasjerom.

7. Har du kontroll på forsikringene?

Både bil- og reiseforsikringen dekker deg i inn- og utland. Ved veihjelp i Norge, ring oss på telefon 62 51 83 88, så hjelper vi deg videre. Ved veihjelp i utlandet, kontakter du vår samarbeidspartner SOS International på telefon 22 22 77 06.

8. Husk Grønt kort

I tillegg er det et godt tips å huske Grønt kort. Det koster ingenting, og er et bevis for at du har ansvarsforsikring. Skulle du bli innblandet i en trafikkulykke i utlandet, vil den norske bilansvarsloven gjelde. Hvis en annen bil er ansvarlig for kollisjonen, kan du velge å kreve erstatning etter skadestedets lovgivning eller norsk bilansvarslov. Grønt kort bestiller du enkelt når du er logget inn på MinSide. Du trenger bare å gå inn på det kjøretøyet du skal bestille Grønt kort på og klikke på Bestill Grønt kort. 

 

God tur!

Visste du at? 

Rundt 900 000 skandinaviske bilister får veihjelp fra SOS International hver sommer.
Tips

Husk Grønt kort

Grønt kort er et internasjonalt forsikringskort som bekrefter at du har gyldig ansvarsforsikring. Kortet gjør det enklere å bevise at du har forsikring og kan lette situasjonen dersom du opplever et trafikkuhell. 

Mann og dame i bil som smiler til hverandre

Kjøp bilforsikring

Hos Eika Forsikring kan du kjøpe fire forskjellige bilforsikringer. Sjekk hva som passer ditt behov.

Les mer om bilforsikring