Hopp til innholdet Logg inn
En mann og en ung gutt sitter i sofaen med pappesker på stuegulvet
Når er det er på tide å flytte videre og selge boligen din, er det mye som må ordnes. Her får du en liten sjekkliste for å komme i gang. 

Dette bør du gjøre når du skal selge boligen din

Trenger du større plass eller en leilighet med heis? Her får du som skal selge boligen din noen gode og praktiske råd på veien.

Det å selge hjemmet ditt er ikke bare-bare, for det er mye som skal gå på skinner før alt er klappet og klart. Ikke minst bør du sørge for at du har økonomien i orden og har bestemt deg for om du skal selge eller kjøpe først.

I denne artikkelen får du en liten guide over ting som er verdt å vite om salgsprosessen, og vi starter med noe av det viktigste: å velge den riktige megleren. 

Finn deg en god eiendomsmegler

Når du skal velge en megler kan det være lurt sjekke meglerens referanser og omdømme og velge en megler som du kan stole på og som kjenner området du skal selge boligen din i.

Eiendomsmegleren vil blant annet sørge for at boligen din får:

 • En verdivurdering og prisantydning
 • En tilstandsrapport av en takstmann
 • Et godt prospekt når boligen legges ut for salg
 • En god og relevant markedsføring av boligen din

Megleren vil også gjennomføre visningene, budrunden, kontraktsmøtet og oppgjøret for deg.

Gjør boligen din klar for salg

Når du skal selge boligen din, er det alfa omega at du skaper et godt helhetsinntrykk – både inne og ute. Boligen din må jo skille seg ut fra alle andre boliger som er til salgs der du bor. 

Bruk god tid på å rydde og vaske boligen grundig, og reparere ting som er ødelagt, også i garasjen og boden. En ryddig bolig ser større og romsligere ut. Kan du for eksempel leie en bod og la småmøbler og andre eiendeler stå der frem til boligen din er solgt?

Vurder samtidig om du bør male noen vegger og tak. Boligen får et helt nytt liv med et malestrøk eller to og koster som regel ikke skjorta. 

Styler du boligen i tillegg, gir du mulige kjøpere et godt førsteinntrykk og hjelper dem se for seg at de kan flytte rett inn og skape seg et nytt hjem der.

En ren, ryddig og stylet bolig tar seg bedre ut på bildene som skal tas og kan tiltrekke seg flere kjøpere, potensielt føre til et raskere salg og en bedre pris.

Bli kjent med ansvaret ditt som selger

Avhendingsloven er en norsk lov som regulerer kjøp og salg av fast eiendom, og fra starten av 2022 ble disse reglene strengere. Nå er du som selger huset pliktig til å fortelle kjøperen alt du vet om boligen din, og ikke bare selge den med forbeholdet «som den er».

Det betyr at du som selger er selv ansvarlig for å sette deg inn i informasjon om boligens tilstand og andre salgsdokumenter, og fortelle om skjulte feil eller mangler. På den måten blir bolighandelen både tryggere og mer forutsigbar.

Gjør boligen klar for visning

Selv om du allerede har vasket og stylet boligen din for prospektet og annonsen, kan det ta litt tid før det er visning. Ta en ekstra runde med kluten, rydd unna rot og ledninger før visningsdagen.

Nederst i denne artikkelen finner du en sjekkliste over ting du bør gjøre både inne og ute før visning.

Ha is i magen under budrunden

Megleren håndterer som sagt budrunden for deg og vil gi deg råd om hvilke bud som er verdt å vurdere. Husk at det ikke bare er pris som er viktig, men også betingelser som overtakelsestidspunkt.  

Ikke glem at du må være tilgjengelig på telefonen for megleren når budrunden pågår.

Signer kjøpskontrakten

Når du har akseptert et bud du er fornøyd med, er det på tide å skrive under på kjøpskontrakten. Dette skjer vanligvis under et kontraktsmøte sammen med megleren og kjøperen.

Her går dere gjennom viktigere detaljer rundt eierskiftet og blir enige om ting som hvilken dag den nye eieren kan ta over boligen din på.  

Ta en skikkelig flyttevask

Når boligen din er tømt for personlige eiendeler og møbler, tar du en skikkelig flyttevask. Nå skal tak, vegger, vinduer, kjøleskapet og stekeovnen skrubbes ordentlig og slukene på badet og kjøkkenet renses.

Sørg for en smidig overtakelse

Når dagen for overtakelse er kommet, møter du og den nye eieren, og eventuelt megleren om du ønsker det, opp ved boligen din. Sammen går dere gjennom boligen din for å se at alt er som avtalt, leser av strømmen og vannmåleren og fyller ut en overtakelsesprotokoll.

Kjøperen kommer blant annet til sjekke at hen er fornøyd med rengjøringen, at det ikke har skjedd noen skader etter visning og passe på at alt fungerer som det skal. Sørg gjerne for at du har alle nødvendige bruksanvisninger og kvitteringer tilgjengelig og vis hvordan enkelte ting fungerer. 

Den signerte overtakelsesprotokollen sender du så inn til megleren, som deretter starter prosessen med tinglysning og oppgjøret.

Når du har gitt fra deg nøklene og oppgjøret er klart, må du også huske på å avslutte de gamle abonnementene dine på for eksempel strøm og nettleie

Sist, men ikke minst, bør du sørge for at du har alle forsikringene du trenger.

Ikke glem forsikringene

Når du skal selge boligen din, bør du sjekke at du har alle forsikringene du trenger.

Nederst i denne artikkelen får du en oversikt over hva som er kjekt å vite om forsikringene våre når du selger boligen din.

Vi anbefaler også at du kjøper en boligselgerforsikring, også kalt eierskifteforsikring. 

Boligselgerforsikring / eierskifteforsikring

Når du selger en bolig, er det alltid en risiko for at kjøperen kan finne problemer du ikke var klar over. Uten en boligselgerforsikring kan du som selger bli holdt økonomisk ansvarlig for å dekke kostnader knyttet til disse problemene, og det kan bli svært dyrt.

Med en boligselgerforsikring overføres dette ansvaret til forsikringsselskapet og forsikringen kan dekke de økonomiske kravene kjøperen kan ha, gitt at kravene faller inn under dekningen av forsikringsavtalen.

Forsikringen gir både deg som selger og kjøperen en ekstra trygghet om at eventuelle klager blir håndtert.

Hør med meglerselskapet om de tilbyr en boligselgerforsikring om du mener den er aktuell for deg.

Er du klar for å kjøpe en bolig?

Uansett du har bestemte deg for å selge eller kjøpe først, kan jakten på drømmeboligen være like, om ikke mer, omfattende og spennende. 

Her kan du lese vår guide med smarte råd og triks: trinn for trinn gjennom hele boligkjøpsprosessen.

Her er sjekklisten du bør gå gjennom før du skal ha visning

 • Støvsug, vask, rydd og luft godt i hele boligen. Det gjelder også i garasjen, oppå loftet, i boden og nedi kjelleren. 
 • Fjern alle "småmøbler" for å skape romfølelse. 
 • Fjern alle personlige eiendeler som tannbørster, sjampoflasker, familiebilder og lignende. De som kommer på visning skal kjøpe sitt fremtidige hjem, ikke hjemmet til dem som bor der i dag. Det er lettere å skape følelsen av "her kan jeg bo!" for en potensiell kjøper uten at kjøleskapet ditt er fullt av tegninger og postkort.
 • Fjern løse gjenstander som fjernkontrollen, ledninger, leker, kluter og oppvaskbørster. 
 • Rydd klær, sko og andre ting inn i skap.
 • Re opp sengene i et rent sengetøy i en nøytral og lys farge. Har du et sengeteppe å legge over er det enda bedre. 
 • Bytt ut lyspærer som ikke virker, og vurder om du bør bytte til en høyere watt i lampene for mer lys. 
 • Vask vinduene grundig. 
 • Skru på varmekablene.
 • Trekk fra gardinene og ta opp persiennene. 
 • La det være varmt og lunt når det er kaldt ute, og svalt og luftig når det er varmt ute. 
 • Kjøp inn friske blomster, tenn på stearinlys og fyr i peisen. 

Uteområdene dine, som terrassen, hagen, trappeoppgangen, garasjen og gårdsplassen er også med på å skape et førsteinntrykk av boligen din - og hvordan du har behandlet dem. 

 • Vask og rydd verandaen. Legg gjerne noen puter på møblene og pynt med potteplanter. 
 • Rydd vekk syklene, lekene, stigen og andre ting som ligger lags husveggen eller inngangspartiet. Søppel fjerner du så klart, og lukter det fælt av søppelkassa, vasker du den og kjører en tur til avfallsanlegget for å kvitte deg med avfallet.
 • Klipp plenen, hekken og buskene, og luk i blomsterbedet hvis du har en hage. 
 • Rydd og vask trappeoppgangen. 
 • Rydd ute også om vinteren og sørg for å måke snø. 
 • Parker egne biler langt unna eiendommen (ikke i din egen gårdsplass)
Ungt par som snakker med megler på visning

Skal du kjøpe en bolig?

Ser du for deg en leilighet i byen eller en gård på landet? Uansett hva du ønsker deg, har vi noen gode råd på veien til hjemmet du drømmer om.

7 tips til et vellykket boligkjøp